Dla wielu kojarzyć się może z Genowefą z kabaretu, ze smakiem babcinych konfitur, albo też z owocem trudnym do obróbki. Nic bardziej mylnego - pigwa pospolita swym kształtem przypominająca gruszkę jest lekko kwaśna, cierpka w smaku i łatwa do przerobienia. Może wymaga ciut więcej finezji i siły rąk, gdyż owoce często są twardawe i trudne do obrania. Jednak z całego serca namawiam do zakupu tegoż mało spotykanego, ale jesiennego owocu i stworzenia z niego smacznych zimowych smakołyków.
Pigwa zawiera wiele cennych minerałów i witamin. Żelaza, wapnia, magnezu, witaminy z grupy B6 i B12, a także sód, potas i minimalne wartości białka. Pochodzi z południowo-zachodniej części Azji, w naszym kraju zadomowiła się na dobre, a to jest dobra wiadomość. Pigwa pospolita jest często mylona z pigwowcem. Długo żyję, mieszkałam na wsi, dalej na niej mieszkam, szkoła ogrodnicza, a TU- no właśnie! Mało znany był mi i sam pigwowiec jak doskonała i szlachetna pigwa. Dlaczego? -Ponieważ wszystko toczyło się wokół kwaśnego jabłka, słodkiej gruszki i pospolitej, wszędobylskiej śliwki.
Tak jak odkrywamy nową wyspę, kierunek jazdy na rowerze czy smak egzotycznej potrawy- tak ja odkryłam pigwę. Bardzo z tego powodu się cieszę, bo pigwa sama w sobie jest pożyteczna z uwagi na wiele sposobów użycia jej do przetworów, cudnie prezentuje się na drzewie i nie wymaga aż tak dużej opieki i ochrony jak inne, ogrodowe cuda -niewidy. Wymaga jedynie lekko kwaśnej gleby, trochę naszego serca, w miarę wilgotnego podłoża, za to nie znosi suszy- resztę warto doczytać w netach, a jest tego dość sporo.
Nalewka z dodatkiem cytryny i miodu, konfitura, jako przekąska, przegryzka i syrop. Warto polubić pigwę, nie mylić z niewielkich rozmiarów, twardym jak kamień pigwowcem. Choć jedne i drugie zalet i walorów odżywczych mają bardzo wiele. Wystarczy posadzić drzewko w swoim ogrodzie, patrzeć, podglądać, uzupełniać wodę i zadbać, gdy liście zmieniają kolor w czasie wiosny czy lata. Jesienią odwdzięczy nam się swym owocem, niezwykłym i wciąż tajemniczym. Ileż radości i przyjemności z posiadania pigwy wie tylko ten, kto dawno o to zadbał. Pigwa potrzebuje czasu, jak winorośl, ale gdy o nią odpowiednio się zatroszczymy- odda z nawiązką swe wdzięki, smaki i ilości owocu. Dobrych emocji przy pigwie.
Komentarze
Prześlij komentarz