Co jeść, by zdrowym być?

 

W domowym zaciszu, z przydomowego ogródka i na dodatek to, co najlepsze. Ryba,  kojarzy nam się z eleganckim, wytwornym i pachnącym obiadem. Pod warunkiem, że jest świeża i z dobrego źródła. Polędwica z dorsza [ze sklepu #rybny #Błonie] w Rynku. Tam mają świeże filety, wędzone tuszki i mrożone krewetki. Mają też znakomite oliwki z czosnkiem, tuńczykiem czy łososiem- mega pyszne. Wpis pt;,,Pan Okoń''z 14 grudnia 2023, ,,Bawimy się w kuchni'' z 24 marca 2022 czy też ,,Śledzik lubi'' z 13 grudnia 2023 są warte uwagi, bo króluje w nich ryba i są przyrządzane przeze mnie, bez wspomagania internetu. Smakuje wszystkim, kogo ugoszczę i o kogo dbam szczególnie. Polędwica z dorsza jest fenomenalna, nie ma w niej ości, tłuszczyków czy innych psujących wartość wręcz medalową. Ryby z ,,rybnego'' są super!

Zakupione trzy konkretne kawałki ryby myję, osuszam, kroję na mniejsze kawałki i... wkładam do stosownej brytfanny ze szklaną pokrywą. Najpierw na dno -kilka kropel oliwy, spora garść szpinaku. Układam kawałki ryby i masuję je świeżo przygotowanym pesto [sama bazylia, oliwa, czosnek, odrobina soli i cytryna] Delikatnie obtaczam rybę tym zjawiskowym eliksirem, trochę kłaków z pietruszki lub kolendry dla wyrównania smaków i...do piekarnika na 10-15 minut na 120 stopni. Krucha, nieziemska, aksamitna ryba rozpływa się w ustach, tylko łyk ,,Bellamico'' i jesteś w raju. Smacznego.


Komentarze