Gąski serowe, na drożdżach, proszku do pieczenia lub z odrobiną sody oczyszczonej. U mnie krótko i na temat, bo naszło mnie na coś słodkiego, ale nie takiego z marketu i reklamowanego szczególnie w okresie świątecznym. Gąski serowe robiła moja mama i nie pytałam wtedy co to?- Smakowały wybornie, szczególnie w mroźne popołudnia, gdy człek wracał z tornistrem na grzbiecie. Gąski [już wiem, wyczytałam w starych książkach kucharskich, mam je] W skład takich jedwabistych bułeczek wchodzi; mąka, jajka, proszek do pieczenia, troszkę cukru, szczypta soli, maślanka i ser śmietankowy z Koła. Wymieszane na gładką masę, kładę na rozgrzany olej na patelni i smażę do zarumienienia. Wykładam do wystygnięcia i posypuję delikatnie cukrem pudrem. Niebiański smak, a że kalorie...mnie ta kwestia nie obchodzi.
Komentarze
Prześlij komentarz