Aksamitne, delikatne, zdrowe kluseczki z cukinii. Podane z gulaszem mięsno- warzywnym. Sezon na cukinię rozpoczął się w tym roku błyskawicznie, zresztą tak jak ze wszystkim, co w ogrodzie. W lipcu można było zrobić wiele potraw ze wspomnianej cukinii. W mojej kuchni obecnie; lekkostrawna, łatwa w obróbce i w przygotowaniu. Umyta, obrana ze skórki, starta na średnich oczkach zwykłej kuchennej tarki. Odciśnięty z niej sok, a do masy dodana mąka pszenna i kukurydziana[ można dodać ryżowej lub orkiszowej] całe jajka [2-3] szczypta curry, soli i już. Wrzucamy do wrzątku małe, odręcznie łyżką formowane kluseczki. Gotujemy minutę do dwóch i wyławiamy - po czym lądują w woku z pikantnym gulaszem. Pewnie nie raz podpatrywaliście babcine ,,łyżką kładzione'' z ziemniaków, te są podobne. A jaki smak, jedwab w ustach.
Komentarze
Prześlij komentarz