Mało które dziecko lubi kapustę, ale przekonać warto, bo to zdrowe i łatwe do przetworzenia warzywo. Wystarczy pięć minut, główka kapusty, kilka pomidorków, cebula i...Tu, na zdjęciu z mojej kuchni, wystarczył kawałek kapusty [1/4] może być inna, pekińska czy włoska. Pokrojona byle jak, u mnie na grube cząstki, cebula starta na tarce, pomidory w kostkę i jakiś mięsny wkładzik. Chude kawałki boczku, bekonu czy szynki, wrzucam do podsmażanej na oliwie kapusty. Oczywiście sporo czosnku i przypraw- jednak tych nazw nie podaję; każdy dopasuje je do swoich potrzeb. Oczywiście sól i pieprz, ale czym więcej ostrych przypraw, tym danie lepsze. Mowa o dzieciach, więc ciutka soli, aby kapusta wydobyła swoje walory smakowe, a pomidory puściły sok. Po kilku minutach duszenia, dodaję odrobinę kwaśnej, gęstej śmietany i gotowe.
Komentarze
Prześlij komentarz